Random header banner 1 Random header banner 2 Random header banner 3 Random header banner 4 Random header banner 5

 25 jarig bestaan van ROEIRIEM.NL  in 2015

 

Om te beginnen iedereen  een fantastisch roeiseizoen gewenst namens Scheepstimmerbedrijf Koornstra  In Harlingen.

Ook dit  jaar hebben we weer exclusiviteit op de site en in de nieuwsbriefs van Sloeproeien.nl en bekostigen we het promotiemateriaal.

 

Afgelopen jaar hadden we nog een klein feestje te vieren omdat het bedrijf 25 jaar al een vaste leverancier is van roeiriemen voor de roeisloepen.

Toen klein begonnen met een 6 tal riemen voor een kleine dames sloep in Harlingen en op dit moment kunnen we toch wel zeggen dat we bijna alle sloepen wel een keer van nieuwe riemen hebben voorzien.

Op dit moment zijn we druk bezig met 4 setjes nieuwe Riemko,s die we sinds 2007 alweer maken en die door het gewicht en vormgeving goed bevallen bij de roeiers.

 

 

 

 

 

Scheepstimmerbedrijf Koornstra in 2015 weer sponsor van Sloeproeien.nl

 

 

Om te beginnen wensen we (Willem en André) iedereen  een fantastisch roeiseizoen toe!

Ook dit  jaar werken we weer samen met Sloeproeien.nl d.m.v. sponsoring en we zijn blij met de goede en prettige samenwerking.

 

Afgelopen jaar bestond ons bedrijf alweer 25 jaar en in die jaren hebben we de nodige ervaring opgedaan met het maken van roeiriemen! Begonnen als scheepstimmerbedrijf, maar nu al weer vele jaren een vaste leverancier van riemen voor roeisloepen. Destijds zijn we klein begonnen met een 6-tal riemen voor een kleine damessloep in Harlingen, maar op dit moment kunnen we toch wel zeggen dat we het grootste deel van de  sloepenvloot al een keer van nieuwe riemen hebben voorzien.

Op dit moment zijn we druk bezig met diverse setjes nieuwe Riemko’s, de lichtere riemen die we sinds 2007 maken naast de originele riemen en die door het gewicht en vormgeving goed bevallen bij de roeiers.

 

 

 

Roeien met de riemen die je hebt……

 

Nieuw type roeiriem leverbaar vanaf maart 2007

 

Afgelopen winter hebben we gewerkt aan een nieuw type roeiriem die geheel afwijkt van de bekende Koornstra riem .

Na diverse tests hebben we nu een nieuwe riem die lichter en beter in evenwicht is.

Het materiaal is eerste keus vuren met mahonie houten handvat.

Vooral het blad heeft een afwijkende vorm en is zeer hydronamisch.

 

 

Natuurlijk, maar dan alleen als ze handgemaakt zijn door scheepstimmerbedrijf Koornstra te Harlingen, want winnen of verliezen mag niet afhangen van het materiaal.

Daarom doen wij alle bewerkingen in eigen huis.

Het hout wordt gedroogd, gelamineerd en afgewerkt met vakmanschap en gevoel voor de zware eisen die aan de riemen worden gesteld.

 

De belangrijke kenmerken van goede riemen:

 

-Sterke steel

-Niet te buigzaam,

-Gewichtsverhouding moet goed zijn

-Goede, op maat afgestemde handvaten

 

Vroeger werden de riemen meestal gemaakt van het relatief zware en taaie essen.

Deze riemen roeiden zwaar en bovendien tordeerden ze of trokken krom.

Door de juiste lijmtechnieken toe te passen en de meest geschikte houtsoorten uit te kiezen (Oregon, Red Cedar, enz.) is het tegenwoordig mogelijk een veel handzamere riem te maken die bovendien langer meegaat.

De met de hand gemaakte roeiriemen hebben het voordeel dat de roeiclub zelf kan bepalen welke houtsoorten men wil gebruiken. Ook de afmetingen - mits ze niet strijdig zijn met het HT- reglement - zijn naar eigen wens in te vullen.

 

De roeistelen worden meestal gemaakt van eerste keus Oregon clear and better, verlijmd in 3 lagen. Het is belangrijk is dat het hout “rechtlijnig’’ is en droog.

Ze worden met een epoxylijm verlijmd waardoor ze stug en sterk worden.

De bladen kunnen desgewenst uit Red Cedar worden vervaardigd; de riem wordt daardoor lichter en krijgt een  beter evenwichtspunt.

 

De handvaten worden wat betreft lengte en diameter op de gewenste maten gemaakt voor iedere roeier of roeister. Ze kunnen worden gemaakt van hardhout. Hierdoor kan een nog beter evenwichtspunt worden gecreëerd, maar bovendien zwelt een hardhouten handvat minder snel op bij vochtige omstandigheden waardoor er minder kans is op blaren.

 

Verder is het belangrijk dat het geheel goed word behandeld met vernis.

Hierdoor wordt voorkomen dat de roeiriemen, die vaak open en bloot in de sloep liggen, kromtrekken door de invloed van warmte.