Roeiriem.nl

Wat begon met een vraag naar riemen voor een sloepje, groeide uit tot een bedrijf dat elke winter full time in de riemen zit. Ruim 30 jaar geleden begon Willem Koornstra met het maken van de roeiriemen, later werd dat opgepakt door zijn werknemer. Sinds 2015 is de zoon van Willem, Niels Koornstra, de productie over gaan nemen. Door de jaren heen had Niels de meeste stappen van het maakproces al voorbij zien komen en daardoor kon hij in korte tijd de productie geheel overnemen.

De riemen worden handgemaakt in de werkplaats van timmerbedrijf “Koornstra” in Harlingen. Hier werden voorheen zeil- en motorschepen vanaf casco afgebouwd, maar de werkplaats heeft later plaatsgemaakt voor andere activiteiten en natuurlijk voor het vervaardigen van roeiriemen.

Riemen

De eerste riemen die gemaakt werden, waren van 3 lagen Oregon verlijmd. Het blad zat tussen de twee buitenste lagen ingelijmd en het handvat werd eraan geschaafd. Sinds een paar jaar hebben we deze riem uit ons aanbod gehaald. Er was weinig vraag naar en de vork waar het blad in zat bleek een zwak punt te zijn.
In 2007 kwamen de mannen van de Orkaan bij ons langs voor een ander soort riem. Ze zochten een riem die licht van gewicht was. Zo kwamen we samen uit op de Riemko. Een riem van 5 lagen Fins Vuren waar een hardhouten handvat ingelijmd zit. Door het Vuren een stuk lichter, maar doordat de lijmnaad op de trekrichting ligt, toch stug genoeg. Zolang het hout goed beschermd wordt door de laklaag kan er weinig gebeuren. Deze riemen bleken een succes, want de Orkaan werd er meteen kampioen mee.

Onze nieuwste riem is de Koornstra 2.0
Een 6 laags verlijmde Oregon roeiriem die een stuk stugger is. Ook deze riem kwam voort uit een samenwerking. Dit keer was het de Grutte Bear uit Joure. Ze zochten een riem die stugger was dan de Riemko. Ook werd er gekozen voor aangelijmde hardhouten handvaten en Redcedar bladen. Dit zorgt ervoor dat het middelpunt van de riem dichter bij de dol komt. Na de slag wordt het dan makkelijker om de riem uit het water te krijgen.

Overname

Sinds dit jaar doet Niels nu ook de offertes en alle communicatie. De website en de naam Roeiriem.nl worden nog door Willem gedragen. Het is een fijne samenwerking tussen vader en zoon die hopelijk nog vele jaren door mag gaan.

Winteronderhoud sloepen … aandachtspunten.

Aanbevelingen naar aanleiding van enige constateringen bij keuringen in 2018 door SKC.

1. Te vlakke riembladen

Bij sommige sloepen werden te vlakke riembladen geconstateerd. Volgens het technisch reglement, artikel 4, lid 2(b) moet de bolling een straal hebben van maximaal 75 cm. Een mogelijk oorzaak hiervan is het opschuren tijden het onderhoud, waarbij er in het midden (met een schuurmachine) meer wordt weggeschuurd dan aan de randen. Let daarop.

Het is eenvoudig om te controleren of de bolling goed is met een zelfgemaakte maatboog. Teken op een stuk karton een boog met behulp van een ‘passer’ die 75 cm uit staat (een touw of lat van 75 cm voldoet ook) of gebruik het knippatroon hieronder. Knip het karton dan over de lijn uit en leg de maatboog dwars op het riemblad. Als je in het midden tussen roerblad en het karton door kunt kijken is het blad te vlak.

HT KRANT 2018

Je moet varen met de riemen die je (van Koornstra) hebt!

Het was 1989 toen een visserman uit Harlingen besloot om voor zijn dochters een 6-persoons damessloep aan te schaffen. Riemen zaten er niet bij en zodoende meldde de Fries zich bij Willem Koornstra van het gelijknamige scheepstimmerbedrijf met het verzoek voor hem twaalf nieuwe riemen te maken. Dat gebeurde en omdat het resultaat er mocht zijn, heeft Willem Koornstra in de daarop volgende jaren vele tientallen sloepen voorzien nieuwe riemen.

Blijven innoveren

Onze methode was het in drie lagen verlijmen van de riemen waarbij we voor het blad hout gebruikten dat lichter was qua gewicht,” vertelt Willem. “Tegenwoordig maken we 15 à 18 sets per jaar, variërend van 12 tot 24 riemen per sloep. Het is belangrijk dat we blijven innoveren, want de roeiers zijn natuurlijk altijd op zoek naar mogelijke verbeteringen in hun materiaal. Wij zijn overigens niet de enigen die dat doen. Er zijn verschillende particulieren die riemen maken en in Makkum zit een bedrijf dat net als wij op grotere schaal riemen produceert.”

De Riemko en de 2.0

De meeste riemen die door Koornstra worden vervaardigd zijn van het door het bedrijf zelf ontwikkelde model Riemko. “Dat is nu 90% van wat wij afleveren aan riemen,” aldus Willem. “Deze riem hebben we in 2006 ontwikkeld voor de sloep Orkaan die in dat jaar kampioen was geworden en kenmerkt zich door de afwijkende vorm van het blad ten opzichte van traditionele modellen. Deze winter hebben we voor De Grutte Bear uit Joure opnieuw een nieuw model gemaakt, de Koornstra 2.0. Daar wordt nu volop mee getest.”

Bij al dat innoveren is het van groot belang dat de riemen blijven voldoen aan de in het HT-reglement gestelde eisen en voorschriften. “Daar is best eens aan getwijfeld als we bijvoorbeeld een lichte riem op de markt brachten. Die moet haast wel hol zijn, dachten ze dan. Maar ik geloof niet dat ze er ooit een hebben doorgezaagd om het te checken. Hadden ze best mogen doen; het geheim is het gebruik van Fins vurenhout. Licht en sterk, maar niet hol,” lacht Willem.

Afgezien van complete sets van nieuwe riemen voor sloep-equipes, moeten zo nu en dan ook gesneuvelde riemen worden vervangen. “Riemen breken zelden door de krachten die er door de roeiers op worden uitgeoefend. Het is meestal als gevolg van een aanvaring dat er een riem kapot gaat. De race door de Amsterdamse grachten is wat dat betreft berucht.”

Samen met zoon Niels

Sinds twee jaar runt Willem het bedrijf samen met zijn zoon Niels. Dat zorgt weer voor nieuwe ideeën. “Wij maken de riemen voor de Kuikensloepen die worden gemaakt door roeisloepenbouwer Ron Straver. Deze sloepen zijn allemaal identiek en dat geldt ook voor de riemen die erbij geleverd worden. Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van riemen voor een speciale sloep voor de jeugdklasse, voor kinderen van 12/13 jaar. Dat zijn allemaal hele leuke ontwikkelingen waar Niels en ik graag ons steentje aan bijdragen.”

Wouter Pronk

April 2015 zonnepanelen geplaatst:

In de maand april zijn aan de Hermesweg in Harlingen bij Scheepstimmerbedrijf Koornstra 37 zonnepanelen geplaatst met een capaciteit van 8,2KW
We hebben hier mee voldoende om het hele bedrijf van stroom te voorzien en reduceren daarmee de hoeveelheid CO2.

Scheepstimmerbedrijf Koornstra in 2015 weer sponsor van Sloeproeien.nl

Om te beginnen wensen we (Willem en André) iedereen een fantastisch roeiseizoen toe!
Ook dit jaar werken we weer samen met Sloeproeien.nl d.m.v. sponsoring en we zijn blij met de goede en prettige samenwerking. Afgelopen jaar bestond ons bedrijf alweer 25 jaar en in die jaren hebben we de nodige ervaring opgedaan met het maken van roeiriemen! Begonnen als scheepstimmerbedrijf, maar nu al weer vele jaren een vaste leverancier van riemen voor roeisloepen. Destijds zijn we klein begonnen met een 6-tal riemen voor een kleine damessloep in Harlingen, maar op dit moment kunnen we toch wel zeggen dat we het grootste deel van de sloepenvloot al een keer van nieuwe riemen hebben voorzien. Op dit moment zijn we druk bezig met diverse setjes nieuwe Riemko’s, de lichtere riemen die we sinds 2007 maken naast de originele riemen en die door het gewicht en vormgeving goed bevallen bij de roeiers.