Je moet varen met de riemen die je (van Koornstra) hebt!

Het was 1989 toen een visserman uit Harlingen besloot om voor zijn dochters een 6-persoons damessloep aan te schaffen. Riemen zaten er niet bij en zodoende meldde de Fries zich bij Willem Koornstra van het gelijknamige scheepstimmerbedrijf met het verzoek voor hem twaalf nieuwe riemen te maken. Dat gebeurde en omdat het resultaat er mocht zijn, heeft Willem Koornstra in de daarop volgende jaren vele tientallen sloepen voorzien nieuwe riemen.

Blijven innoveren

Onze methode was het in drie lagen verlijmen van de riemen waarbij we voor het blad hout gebruikten dat lichter was qua gewicht,” vertelt Willem. “Tegenwoordig maken we 15 à 18 sets per jaar, variërend van 12 tot 24 riemen per sloep. Het is belangrijk dat we blijven innoveren, want de roeiers zijn natuurlijk altijd op zoek naar mogelijke verbeteringen in hun materiaal. Wij zijn overigens niet de enigen die dat doen. Er zijn verschillende particulieren die riemen maken en in Makkum zit een bedrijf dat net als wij op grotere schaal riemen produceert.”

De Riemko en de 2.0

De meeste riemen die door Koornstra worden vervaardigd zijn van het door het bedrijf zelf ontwikkelde model Riemko. “Dat is nu 90% van wat wij afleveren aan riemen,” aldus Willem. “Deze riem hebben we in 2006 ontwikkeld voor de sloep Orkaan die in dat jaar kampioen was geworden en kenmerkt zich door de afwijkende vorm van het blad ten opzichte van traditionele modellen. Deze winter hebben we voor De Grutte Bear uit Joure opnieuw een nieuw model gemaakt, de Koornstra 2.0. Daar wordt nu volop mee getest.”

Fins vuren

Bij al dat innoveren is het van groot belang dat de riemen blijven voldoen aan de in het HT-reglement gestelde eisen en voorschriften. “Daar is best eens aan getwijfeld als we bijvoorbeeld een lichte riem op de markt brachten. Die moet haast wel hol zijn, dachten ze dan. Maar ik geloof niet dat ze er ooit een hebben doorgezaagd om het te checken. Hadden ze best mogen doen; het geheim is het gebruik van Fins vurenhout. Licht en sterk, maar niet hol,” lacht Willem.

Afgezien van complete sets van nieuwe riemen voor sloep-equipes, moeten zo nu en dan ook gesneuvelde riemen worden vervangen. “Riemen breken zelden door de krachten die er door de roeiers op worden uitgeoefend. Het is meestal als gevolg van een aanvaring dat er een riem kapot gaat. De race door de Amsterdamse grachten is wat dat betreft berucht.”

Samen met zoon Niels

Sinds twee jaar runt Willem het bedrijf samen met zijn zoon Niels. Dat zorgt weer voor nieuwe ideeën. “Wij maken de riemen voor de Kuikensloepen die worden gemaakt door roeisloepenbouwer Ron Straver. Deze sloepen zijn allemaal identiek en dat geldt ook voor de riemen die erbij geleverd worden. Ook zijn we bezig met het ontwikkelen van riemen voor een speciale sloep voor de jeugdklasse, voor kinderen van 12/13 jaar. Dat zijn allemaal hele leuke ontwikkelingen waar Niels en ik graag ons steentje aan bijdragen.”

Voor meer informatie over de riemen van Willem en Niels Koornstra ga je naar www.roeiriem.nl Daar is ook te vinden welke roeiploegen de riemen van Koornstra gebruiken.

Wouter Pronk